COMUNICAT DE PRESĂ

Soluții pentru cercetarea românească, prezentate în cadrul conferinței ”România – Polul Cercetării și Inovării”

Constantin PINTILIE, CEO BlueSpace Technology a participat astăzi, 20 februarie a.c. la conferința ”România – Polul Cercetării și Inovării”, ce a avut loc la Palatul Victoria.

De-a lungul istoriei, inovațiile tehnologice au transformat modul în care trăim, lucrăm, comunicăm. Viitorul nostru individual, profesional și personal depinde de capacitatea noastră creativă și inovativă.”, a declarat Constantin Pintilie.

În cadrul speech-ului pe care l-a susținut, fondatorul BlueSpace Technology a punctat faptul că în România programa școlară nu reflectă dezvoltarea accelerată a tehnologiei actuale și nici nevoile de piață, iar tinerii aleg să plece în țări unde există predictibilitate:

Toată lumea se întreabă de ce ne pleacă tinerii? Și nu toți, doar cei care au rezultate excepționale. De ce pleacă? Pentru că cei care doresc să construiască ceva, cei care vor să se dezvolte în carieră aleg locuri unde mediul social este bazat pe reguli predictibile, pe dorința de a face. În ultimii 30 de ani la noi au fost și sunt alocate resurse semnificative pentru sectorul de cercetare, dar fără un dialog continuu și o coordonare eficientă între sistemul de învățământ sau cercetare și reprezentanții din industria românească.”

Constantin Pintilie a punctat cu acest prilej și câteva propuneri și soluții concrete pentru îmbunătățirea calității educației și cercetării:

  • introducerea unui cuantum de cofinanțare pentru toate INCD-urile ”nucleele” la activitatea de dezvoltare tehnologică
  • temele de proiect să fie propuse de IMM-uri sau prin intermediul asociațiilor patronale
  • lansarea unor linii de finanțare pentru punerea pe piață a produselor
  • banii publici alocați pentru activitățile de cercetare-dezvoltare să se finalizeze printr-un contract de furnizare a produsului către beneficiar, realizțndu-se astfel o dezvoltare înalt tehnologică a produsului, maturizarea produsului, asigurarea locurilor de muncă și implicit un randament de profitabilitate ridicat (ROI).

La eveniment au participat: Mircea Abrudean, Secretarul General al Guvernului României, Florin Marian Spătaru, consilier de stat, Laszlo Borbely, consilier de stat, Silvia Monica Dinică, președinta Comisiei pentru Știință, Inovare și Tehnologie din cadrul Senatului României, academicieni, experți și reprezentanți ai sectorului privat.

În încheiere, fondatorul companiei BlueSpace Technology a declarat:

După 30 de ani consider că a venit momentul să facem și cercetare aplicată pe nevoile reale ale economiei de piață. Iar pentru asta depindem de dumneavoastră. Cea mai mare nevoie astăzi este ca dumneavoastră, decidenții politici și militari, să acționați cu desăvârșire, în susținerea companiilor românești care dezvoltă și creează produse românești în România. Abia atunci vom avea o dezvoltare accelerată aplicată și o componentă tehnică competitivă, abia atunci vom avea cercetători și producători reali în România, abia atunci vom avea brand-uri de țară.”

Mai multe informații despre compania BlueSpace Technology puteți afla accesând:

www.bstech.ro