Update proiect VLAH

14 Iunie 2022: BlueSpace TECHNOLOGY, în colaborare cu Zetor Engineering publică primele detalii tehnice obținute în urma studiului de fezabilitate.


VLAH – Detalii tehnice pentru primul autovehicul românesc blindat de tip ușor


Autovehicul Blindat Românesc de tip ușor (ATBTU)

Mașina Blindată Ușoară (ATBTU), proiect anunțat la începutul anului curent (aici știrea), al cărui progres a fost prezentat în exclusivitate în cadrul BSDA2022, se bucură astăzi de un succes media masiv, deoarece au apărut și vă prezentăm în cele ce urmează rezultatele primei etape ale proiectului – Studiul de Fezabilitate.

Primul autovehicul blindat românesc de tip ușor (ATBTU), VLAH, reprezintă propunerea companiei noastre pentru dotarea Armatei Române cu un mijloc de luptă ce va fi fabricat 100% în România. Produsul finit al proiectului este o mașină ușoară blindată 4×4, cu o greutate de 7 tone și power load de 2.5 tone, însumând o greutate maximă de 9.5 tone. Obiectivul nostru este ca protecția balistică a habitaclului mașinii să fie de minim Nivel 1, conform standardului STANAG 4569, iar protecția împotriva exploziilor să fie cel puțin de nivel 2a (conform STANAG 4569).

BlueSpace TECHNOLOGY intenționează să dezvolte proiectul VLAH în parteneriat cu Zetor Engineering care, cu ocazia expoziției BSDA2022, a prezentat un vehicul blindat ATV Zetor GERLACH, un reper viabil pentru viitorul autovehicul românesc.


Rezultatele Studiului de Fezabilitate

În conformitate cu contractul de cercetare-dezvoltare privind cel mai nou proiect marca BlueSpace TECHNOLOGY, a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru realizarea primului vehicul blindat ușor realizat de o companie din România.

Pentru trenul de rulare al vehiculului s-a ales un model german, de la compania MTU Friedrichshafen GmbH. În ceea ce privește cutia de viteze, VLAH va dispune de un model nou cu 8 trepte, furnizat ZF Friedrichshafen AG. Un avantaj semnificativ îl reprezintă repartiția treptelor de viteză, prin care se poate realiza trecerea automată a mașinii 4×4 din greu în ușor și invers, atunci când este necesar, fără a mai fi nevoie oprirea din mers a vehiculului.

„Avantajul evident este că, atunci când există o amenințare, mașina își poate schimba direcția de deplasare indiferent de teren, fără a pierde timp prețios în care echipajul ar fi vulnerabil”

Constantin Pintilie, Fondator & CEO

Prototipul va fi dotat cu un sistem de tracțiune integrală de la ZF Friedrichshafen AG si osii de la firma Advanced Design Solution din Cehia.

Un deziderat major al companiei este acela ca vehiculul blindat VLAH va fi fabricat în interiorul granițelor României, cu cât mai puține elemente din afara țării, dar obbligatoriu din Uniunea Europeană, motiv pentru care stemul de tracțiune integrală și osiile sunt parte din prima faza de transfer tehnologic în România.

Soluția pe care noi o propunem permite integrarea facilă a tehnologiilor noi, spre exemplu schimbarea motorului cu unul electric, creând o nouă mașină hibridă, silențioasă. De asemenea, având în vedere ritmul alert de dezvoltare al tehnologiei pentru sistemele senzoriale, mașina v-a putea fi dotată cu un generator electric conectat la axul motorului, pentru asigurarea nivelului necesar de energie. Acest lucru este extrem de important, deoarece prin aceste sisteme de senzori integrați se imbunătățește considerabil securitate echipajului, oferindu-le un grad sporit de cunoaștere a mediului înconjurător, deci și o mobilitate/manevrabilitate mult mai precisă.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat la finalul anului 2021 intenția de a achiziționa peste 1.000 de noi autovehicule tactice blindate de tip ușor, în 9 variante de bază. Conform specificațiilor din documentul publicat de MApN, se dorește un procent cât mai mare de astfel de produse fabricate și achiziționate din România, fapt ce încurajează enorm atât inițiativă BlueSpace TECHNOLOGY pentru prototipul de mașină blindată, cât și întreaga noastră filozofie, de a produce cât ai mult „in-house”, cu oamenii și capabilitățile noastre.


Caracteristicile vehiculului blindat VLAH

Echipaj: 1+4
Protecție balistica: STANAG 4569 Vol. 1 Lev.3
Protecție împotriva minelor: STANAG 4569 Vol.2 Lev. 2a,  potențial 2b
Raza de viraj: 7,5 m
Trecerea peste obstacole cu înălțimea de 0,9m
Adâncime trecere prin apă: 1,2m
Autonomie cu un rezervor de 200 l: 600km
Viteza maximă: 125 Km/h
Greutate totală: 7250 kilograme
Sarcină utilă: 3000 kilograme


Notă pentru editori:

Compania BlueSpace TECHNOLOGY și-a început activitatea în anul 2016 în industria privată de apărare și oferă clienților săi, din poziția de lider de piață, soluții de securitate IT, soluții de ecranare electromagnetică, aplicații software și soluții de inginerie, radio și telecomunicații. Compania are în portofoliu Acreditarea RENAR conform căreia, prin Laboratorul de măsurări TEMPEST și incinte ecranate, îndeplinește cerințele SR EN ISO/IEC 17025:2018 și Acreditarea ORNISS. Este atestată ca entitate producătoare în domeniul TEMPEST, cu capacități de evaluare TEMPEST, în conformitate cu Metodologia privind acreditarea entităților care desfășoară activități de producție în domeniul TEMPEST – INFOSEC 15. La nivel internațional, BlueSpace TECHNOLOGY este compania românească care a reușit să îndeplinească toate criteriile impuse pentru a fi recunoscută la nivelul UE în calitate de producător TEMPEST și care a îndeplinit criteriile de acreditare NATO. Mai multe detalii pe www.bstech.ro.