BlueSpace TECHNOLOGY calificată pentru IPCEI ME/CT


BlueSpace TECHNOLOGY – calificată în urma preselecţiei realizate de Ministerul Economiei pentru Proiectul de Interes Comun European în Microelectronică şi Tehnologia Comunicaţiilor (IPCEI ME/CT)

București, 07 Martie 2022: BlueSpace TECHNOLOGY este una dintre cele 8 companii din România, calificate în urma preselecţiei realizate de Ministerul Economiei pentru Proiectul de Interes Comun European în Microelectronică şi Tehnologia Comunicaţiilor (IPCEI ME/CT). Pentru proiectele de microelectronică din România vor fi investiți 500 de milioane de euro, prin PNRR.

Proiectul pe care l-am propus în cadrul programului de finanțare IPCEI ME/CT se adresează unor domenii extrem de importante și aflate în proces alert de dezvoltare în cadrul Uniunii Europene, și anume: Microelectronica și CyberSecurity. Titlul proiectului este „SoC – based solution for future cryptographic communication systems and security in new quantum process of innovation”, al cărui concept științific aduce un aport semnficativ obiectivelor Uniunii, integrându-se în planul de dezvoltare ale unor resurse technologice interne, consolidând lanțul valoric al componentelor și sistemelor electronice în Europa. În plus, domeniul microelectronicii și avansul tehnologic din această ramură a ingineriei moderne este din ce în ce mai mult o industrie eficientă energetic, împlinind astfel obiectivele Uniunii pentru o dezvoltare ecologică și sustenabilă.

Proiectul va fi dezvoltat în parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, alături de care BlueSpace TECHNOLOGY a dezvoltat în timp proiecte inedite, fiind un partener esențial în colaborările dedicate cercetării, dezvoltării și implementării inovatoare, întâmpinând nevoile reale, actuale ale societății contemporane.

„SoC – based solution for future cryptographic communication systems and security in new quantum process of innovation”,

în parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos” Galați.


Ce vom face?

Proiectul va demara în 2022 și va avea o durată de implementere de aproxiamtiv 5 ani de zile, până la finalul anului 2026, când va fi finalizat cu procesul de First Industrial Deployment (FID), urmând ca din 2026 să se înceapă producția în masă de microcriptoare. Valoarea proiectului a fost estimată la 11 milioane de euro (11 mil EUR), incluzând costurile pentru construirea unei fabrici dedicate producției de dispozitive microelectronice.

În cadrul acestui proiect ne-am propus ca dispozitivul pentru criptarea informațiilor pe care îl dezvoltăm în prezent cu certificate digitale să fie transformat într-un microcip care să fie folosit pe scară largă în domeniul criptografic, prin integrarea unui microcriptor în toate device-urile electronice. Astfel, răspundem unei nevoi reale genereată de riscurilor severe pe care atacurile cibernetice le-au ridicat în ultimul timp pe teritoriul Europei și nu numai. Protecția informațiilor transmise continuu într-o societate dependentă de comunicarea digitalizată este imperios necesară pentru a permite comunităților să funcționeze și să se dezvolte într-un ritm normal, iar tehnologiile din ziua de astăzi permit companiilor ce se ocupă cu cercetarea și dezvoltarea inovatoare să implementeze soluții optime, necesare și sustenabile pentru a facilita comunitatea.

Având în vedere obiectivele Uniunii, proiectul a fost dezvoltat astfel încât partea de cercetare prorpiu-zisă să fie independentă de etapa de implementare, iar fabrica construită va putea deservi în viitor și pentru dezvoltarea unor noi produse bazate pe tehnologia microelectronicii.

Un aspect extrem de important este inițiativa Uniunii Europene de a pune bazele unei industrii complet independente de resursele externe. De aceea ne dorim ca prin proiectul propus să contribuim la întărirea lanțului valoric în domeniul microelectronicii, încurajând dezvoltare procesului tehnologic pe teritoriul Uniunii dar și construind facilități privind educația, forța de muncă și colaborarea între statele membre.

„Dorința mea de a construi o fabrică de microcipuri s-a născut încă dinainte ca pandemia actuală să impactez grav industria microcipurilor la nivel global. Financiar vorbind, costurile erau și sunt în continuare imense pentru un IMM să construiască o astfel de fabrică, însă această inițiativă UE, prin programul IPCEI ME/CT permite companiilor și inginerilor cu o viziune ancorată în realitatea tehnologică actuală să aducă soluțiile de care avem cu adevărat nevoie.”

Constantin Pintilie, Founder & CEO BlueSpace TECHNOLOGY.


Despre IPCEI ME/CT

„Proiecte importante de interes european comun” (IPCEI) este un instrument strategic cheie în ceea ce privește implementarea strategiei industriale a Uniunii Europene. IPCEI reunește cunoștințele, expertiza, resursele financiare și jucătorii economici din întreaga Uniune, pentru a preveni posibile eșecuri sistematice ale pieței și provocările societale care altfel nu ar putea fi abordate. IPCEI este adresat prin consorții europene la scară largă, în lanțuri valorice strategice cheie, care prezintă proiecte strâns conectate între companii. Mai multe informații la https://www.ipcei-me.eu/what-is/ .

Notă pentru editori:

Compania BlueSpace TECHNOLOGY și-a început activitatea în anul 2016 în industria privată de apărare și oferă clienților săi, din poziția de lider de piață, soluții de securitate IT, soluții de ecranare electromagnetică, aplicații software și soluții de inginerie, radio și telecomunicații. Compania are în portofoliu Acreditarea RENAR conform căreia, prin Laboratorul de măsurări TEMPEST și incinte ecranate, îndeplinește cerințele SR EN ISO/IEC 17025:2018 și Acreditarea ORNISS. Este atestată ca entitate producătoare în domeniul TEMPEST, cu capacități de evaluare TEMPEST, în conformitate cu Metodologia privind acreditarea entităților care desfășoară activități de producție în domeniul TEMPEST – INFOSEC 15. La nivel internațional, BlueSpace TECHNOLOGY este compania românească care a reușit să îndeplinească toate criteriile impuse pentru a fi recunoscută la nivelul UE în calitate de producător TEMPEST și care a îndeplinit criteriile de acreditare NATO. Mai multe detalii pe www.bstech.ro.